Prešov začne rok s provizóriom, P.Hagyari vetoval uznesenie o rozpočte

27.12.2012 Prešov

Prešov 27. decembra (TASR) – Napriek tomu, že Mestské zastupiteľstvo v Prešove krátko pred Vianocami schválilo rozpočet, mesto vstúpi do roka 2013 s rozpočtovým provizóriom.

Primátor Pavel Hagyari sa totiž rozhodol, že uznesenie o návrhu rozpočtu pre budúci rok nepodpíše. Dôvody prečo bude uznesenie vetovať dnes prerokoval na mimoriadnom zasadnutí mestskej rady (MsR).

Radnica na rokovanie zastupiteľstva, ktoré sa konalo 17. decembra, prišla s návrhom rozpočtu vo výške 55,77 milióna eur. Poslanecký klub Smeru-SD a nezávislí a Poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd sa dohodli a predložili návrh vo výške 53,305 milióna eur. Ten v záverečnom hlasovaní získal podporu 20 poslancov.

"Rozpočet, ktorý bol schválený je nezákonný a nevýhodný pre mesto. Z tohto rozpočtu hrozí mestu škoda vo výške asi troch miliónov eur a rôzne sankcie," konštatoval Hagyari.

Spolu s riaditeľmi niektorých sekcií mestského úradu poukázal na chyby, ktoré by mohli ohroziť čerpanie nenávratných finančných prostriedkov. Argumentovali napríklad nedostatočnými zdrojmi pre zabezpečenie zákonných povinností samosprávy či prípadné havarijné stavy. Nezákonnosť radnica vidí hlavne v kapitole prenesených kompetencií zo štátu na samosprávy, ale chýbajú vraj zdroje aj v ďalších položkách.

Viceprimátor René Pucher uviedol, že Klub nezávislých poslancov za tento rozpočet nehlasoval, lebo vidí riziko mnohých rozpočtových opatrení. Hagyari chce v januári so všetkými klubmi rokovať a na zasadnutie, ktoré by sa malo konať 30. januára, predložiť nový návrh rozpočtu.

Predsedníčka Poslaneckého klubu Smer-SD a nezávislí Svetlana Pavlovičová po zasadnutí MsR uviedla, že podľa nej by sa dali niektoré veci korigovať v rozpočtovom opatrení.

"Absolútne nie je pravdou to, že schváleným rozpočtom poslanci zamedzili a zabránili rozvoju mesta. Ba práve naopak, väčšie kompetencie majú dnes výbory mestských častí, kde občania chodia so svojimi požiadavkami a nadnášajú svoje podnety," povedala Pavlovičová.

Poslanec pravicového klubu Stanislav Kahanec pre TASR uviedol, že nemajú problém akceptovať určité veci, ktoré sa môžu zdať problémové a vznikli pri príprave zmeny rozpočtu poslancami.

Tvrdí, že poslanci nemajú k dispozícii taký administratívny aparát ako vedenie radnice. Pripustil, že pri zostavovaní poslaneckého návrhu sa mohli urobiť chyby, ale dajú sa odstrániť aj pri prijatom rozpočte.

Poslanec Richard Drutarovský (KDH,SDKÚ-DS,SaS,Most-Híd) uviedol, že chcú čo najskôr zvolať mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva.

"Predpoludním sme mali pohromade viac ako jedenásť podpisov, čo je dostatočný počet na podanie žiadosti na zvolanie zastupiteľstva. Tú pravdepodobne ešte dnes odovzdáme na radnici," povedal Drutarovský. V návrhu programu sú okrem rozpočtu aj iné body, ktoré sa týkajú ďalších vetovaných uznesení.

Ľavicový a pravicový klub majú v 31-člennom prešovskom mestskom parlamente dovedna 18 poslancov, na prelomenie veta primátora je potrebných 19 hlasov.
 

Vyberte región